ОАЕ повідомила про зниження експорту нафти на 10% у вересні

Держкомпанія ОАЕ Abu Dhabi National Oil Co. (ADNOC) у вересні скоротить експорт нафти приблизно на 10%, написав у Твіттері міністр енергетики ОАЕ Сухейль аль-Мазруї.

“ОАЕ віддані своїй участі у скороченні видобутку ОПЕК і скоротять поставки нафти у вересні по всім маркам нафти”, – йдеться в повідомленні.

“Ми сподіваємося, що ініціатива ADNOC щодо скорочення експорту стане моделлю для інших національних держкомпаній з країн ОПЕК і не-ОПЕК для досягнення ринкової стабільності”, – заявив міністр.

За умовами угоди країн ОПЕК і не-ОПЕК, ОАЕ повинні знизити видобуток нафти на 139 тис. б/д, однак з початку 2017 року, коли почала діяти угода, жодного разу не досягли 100-відсоткового виконання. Так, за підсумками червня, за даними ОПЕК, країна виконала угоду на 83%.

В ході міністерського комітету з виконання домовленостей ОПЕК+, що відбувся на початку тижня, голова Міненерго Саудівської Аравії Халід аль-Фаліх заявив, що Саудівська Аравія не має наміру постійно перевищувати свою квоту щодо скорочення нафтовидобутку і дозволяти іншим не виконувати свої квоти.

Моніторинговий комітет включить в протокол вимогу про 100% виконання квот щодо скорочення видобутку нафти країнами ОПЕК і не-ОПЕК.

Найнижчий відсоток виконання угоди в червні в Іраку – 28%. Країна також жодного разу за минулі півроку не дотримала свою квоту скорочення видобутку – 210 тис. б/д.